Bakåt Upp Framåt

Hej !

Jag håller på med en totalrenovering av min Petterssonbåt AINA. Jag tror den är från 1930.

Båten är ca 8 meter lång och 1,90 bred. Byggd i hondurasmahogny med dukat fördäck (högst troligt original) och akterdäck i oregonpine med mittfisk och skarndäck i mahogny. Var tredje spant är av järn och de andra i ek. I ruffen finns två britsar, byrå längst fram samt kättingskåp. Det finns två byråer längst bak i ruffen. Båten var försedd med rutramar i original, som går en bit bakåt på sargen som inte är nedböjd direkt efter däcket, vilket är det vanligaste utan efter rutan slutar.

Inredningen består av två mässingstankar i elegant mahognyinfattning, en på varje sida. Båten är vänsterstyrd. Originalmotorn var albin 04. (nu har jag en 041a). Sedan kommer två stolar, varav den ena har en sits bakom ryggstödet. Lite obekvämt för den som sitter baklänges. På andra sidan fanns en bänk som satts dit i efterhand. Den har jag tagit bort. Den innehöll pentry och ett fack för förvaring av diverse tågvirke etc. Eftersom den inte var original och skicket var dåligt fick soffan ryka. Som tur är är allt annat original så den lilla sittplatsen bakom stolen andra sidan kan kopieras från den befintliga. 

Båten hette AINA men har haft ett annat namn tidigare. Jag skulle tro att båten inte varit i sjön på ca 20 år och den var tidigare försedd med någon plastig matta mot botten som fått delar av borden att röta sig. Har tagit bort det konstiga och börjat byta de trasiga bordplankorna.

Christer Stavenow  


© Träbåtsakuten, Solsystemet Web