Bakåt Upp Framåt

Tumlaren Kalmar

Ritad 1928 av CG Pettersson. Gunnar Westerberg beställde båten av Emil Andersson i Trosa som byggde Tumlaren på sitt varv 1936. Senare samma år levererade Emil även en Tumlaren till Strömberg i Sundsvall. Dessa båtar var mycket lika varandra. Strömbergs Tumlare var några centimeter längre.

Gunnar Westerberg var ett geni på mekanik och motorer. Han arbetade nästan hela sitt liv på Scania i Södertälje med motorer. Som hobby lät han bygga båtar, som han själv och hans bror utrustade och monterade motorerna i. Gunnar använde Tumlaren under 1937 för att sedan sälja henne vidare till Nils Troedsson i Göteborg.

Nils ägde Tumlaren mellan 1938 och 1959. Under denna period användes Tumlaren flitigt både till nöje med familjen och som representations båt till Troedssons företagsimperium. Nils Troedsson var verksam inom papper, massa och trävaruhandel och ägde ett stort antal företag. Under denna tid hade Tumlaren sin hemmahamn i Bastevik utanför Kungälv vid familjens sommarställe.

Nils sålde Tumlaren till sin gode vän John Fenger Krog som var disponent på Fengersfors bruk utanför Åmål. John använde Tumlaren flitigt för turer både i insjöarna och på västkusten.

1969 såldes Tumlaren till Åke Lööv i Mariestad. Åke rustade upp Tumlaren och sålde sedan henne till Bertil Rydström i Kalmar 1974.

Bertil var plåtslagare med egen firma i Kalmar. Bertil var engagerad inom sjöscouterna så Tumlaren har varit välbesökt av dessa under Bertils tid. Bertil och hans anställde, Evert samt Bertils fru åkte varje år upp mot Söderköping. Med på dessa resor var ofta även Tordmulen och dess besättning med Sigge i kaptensmössa. Bertil dog hastigt tidigt 1997 då vi köpte Tumlaren av änkan Rydström.

Är det någon som känner till något om Emil Andersson? Vet Ni något om Gunnar Westerberg? Eller har Ni något annat roligt att berätta så skicka ett mail eller ring mig.

Carl Andersson, Kalmar

Carl.andersson@hammarstedts.se

 

 

Träbåtsakuten, Solsystemet Web